söndag 14 juli 2013

Gratis tandvård till illegala, men blinda och rullstolsburna pensionärer blir utan

    
                                                     
 



Landstinget i Värmland måste göra omprioriteringar i budgeten nu när illegala fått rätt till gratis tandvård. Det man bestämt sig att spara in på är så kallad “mobil tandvård”, dvs uppsökande tandläkarverksamhet på äldreboenden för patienter som är sjuka och/eller handikappade och inte enkelt kan ta sig till en tandläkarmottagning.


I avsikt att dölja det egentliga besparingssyftet skyller landstinget på att man inte kan garantera patienternas säkerhet när behandlingen sker på äldreboendet i stället för på tandläkarmottagningen. Dock tycks patientsäkerheten endast vara i fara om behandlingen tar längre tid att utföra än 30 minuter. Den första halvtimmen är enligt landstinget riskfri. Det verkliga skälet är dock att landstinget inte vill betala för längre och därmed dyrare tandvårdsbehandlingar för de äldre.

                                                
Den nya regeln har inneburit att det inte blir någon mobil tandvård överhuvudtaget för exempelvis de gamla på vårdhemmet i Sannerud i Kil. Vårdaktören som har uppdraget får inte ekonomin att gå ihop om de inte kan debitera vad det faktiskt kostar och den tid en behandling faktiskt tar i anspråk och meddelar därför att man tvingas upphöra med den mobila verksamheten.


Några patientsäkerhetsproblem har det inte varit och den uppsökande verksamheten har varit mycket uppskattad av de äldre. För Åke Thorén som är 96 år och både blind och rullstolsburen har det varit en välsignelse att tandläkaren har kunnat komma till honom i stället för tvärtom.

Att ta sig till tandläkaren innebär att han måste byta transportmedel tre gånger och dessutom att han måste ta på sig blöjor eftersom det inte fungerar med toalettbesök hos tandläkaren som han behöver hjälp med.

Nu är Åke rädd för att han ska bli helt utan tandvård och att tänderna ska ruttna i munnen på honom.


Vid sidan av patientsäkerheten försvarar landstinget även beslutet med att man månar om vårdkvaliteten. Hur man kan påstå det när man tar ifrån de gamla, handikappade och svagaste i samhället rätten till tandvård är endast begripligt för den som är bevandrad i orwellskt nyspråk.

Läs i nedanstående länkar:
http://nwt.se/varmland/article1340209.ece

http://nwt.se/varmland/article1340210.ece


Källa: Avpixlat artikel
http://avpixlat.info/2013/07/12/gratis-tandvard-till-illegala-men-blinda-och-rullstolsburna-pensionarer-blir-utan/


Detta är skandalöst hur våra skattepengar hanteras av staten,,, man ger gratis tandvård och sjukvård till illegala flyktingar som egentligen inte har rätt att vara här i sverige.. man kan säga att det är gratis när de får enligt nya lagen 1 juli, betala max 50 kr för tandvård och max 50 kr för läkarbesök… Medan svenska skattebetalande pensionärer i många fall inte har råd att gå till tandläkaren eller hämta ut dyra mediciner m.m.


Läs om denna nya lag nedan.
http://ladycobra.wordpress.com/2013/03/19/den-1-juli-trader-den-nya-vansinniga-vardlagen-for-illegala-i-kraft/


Läs också fakta om skattefria bidrag för invandrare, samt ÄFS (äldreförsörjningsstöd) för invandrare som är skattefritt och räknas inte som inkomst och där lägsta beloppet skattefritt är högre än vad många pensionärer får ut i bruttopension. Flera intressanta videos och artiklar i länken…uppgifter om kostnader för invandringen m.m.


http://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/


I Borlänge är det 5 års väntetid för tandvård då flyktingar går före i kön.
Läs nedanstående inlägg med artikel angående detta.

http://ladycobra.wordpress.com/2013/06/26/fem-ars-vantetid-till-folktandvarden-for-svenskar-pga-fortur-for-nyanlanda-invandrare/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar